Organisationen Spelfriheten driver ett utbildningsinitiativ som riktar sig till högstadie- och gymnasieelever runt om i Sverige. Målet är att förebygga spelberoende genom att öka kunskapen om riskerna med spel om pengar och ge ungdomar verktyg för att fatta medvetna beslut innan spelandet tar över.
Föreläsningar i hela landet
På Alléskolan i Hallsberg har redan 300 elever och lärare deltagit i initiativet. Under våren besöker Spelfriheten ytterligare nio skolor från Skellefteå i norr till Landskrona i söder. Under föreläsningarna visas en film från Centrum för Ludomani vid Aarhus universitet i Danmark. Därefter diskuteras det med eleverna om spelens psykologi, påverkan och risker.
– Spel om pengar innebär alltid en risk, och vi menar att den risken behöver synliggöras redan innan unga når lagstadgad spelålder. Det här är en grupp som ofta glöms bort i diskussionen trots att siffrorna pekar på att spelandet letar sig ner allt lägre i åldrarna, säger Allan Erdman, kommunikationsansvarig på Spelfriheten.
En viktig del av föreläsningarna är att eleverna får träffa en person med egen erfarenhet av spelberoende, vilket hjälper till att förankra problematiken i verkligheten.
Oroande statistik om ungas spelande
Statistiken visar tydligt att spelande bland unga ökar. Enligt CAN:s skolundersökning från 2024 har andelen killar med riskabelt spelande i gymnasiets årskurs 2 ökat från 10 procent år 2023 till hela 14 procent år 2024. Bland killar i årskurs 9 har siffran nästan fördubblats från 5 till 9 procent.
Cirka sex procent av alla 16–17-åringar i Sverige har någon grad av spelproblem, och många med spelberoende börjar spela redan före 18 års ålder.
– Det finns redan bra material på området, men det som saknas är den mänskliga kopplingen – möjligheten att faktiskt prata med någon som varit där. Vi vill ge unga en chans att ställa frågor, reflektera och få ett perspektiv på vad spel om pengar kan leda till, fortsätter Allan Erdman.
Initiativet, som är inspirerat av ett framgångsrikt danskt projekt, hoppas bli starten på en nationell utbildningsresa för att förebygga spelberoende bland ungdomar i hela Sverige.