Spelmissbruk

Om man spelar för mer pengar än man har råd att förlora eller om man behöver låna pengar för att spela så har man ett spelmissbruk som inom kort kommer att leda till problem. Här finner du tips på hur du upptäcker det och vad du kan göra.

Om spelmissbruk

Spelmissbruk är en allvarlig psykologisk störning som alltid, förr eller senare, kommer att leda till att man får det svårt att få ihop sin ekonomi och därmed sin vardag. Skulder och en enorm press är vanligt för den som lider av ett spelmissbruk och detta kan i sin tur utlösa depressioner. Att ständigt behöva känna att man måste vinna tillbaka de pengar som man har förlorat till varje pris slutar allt oftast med att man förlorar ännu mer pengar, vilket till slut blir en omöjlighet att vinna tillbaka.

De spel som oftast leder till ett spelmissbruk är snabba spel där man gör snabba insatser och direkt får sin vinst, som exempelvis spelautomater och skraplotter. Självklart kan även andra casinospel och även bingospel leda till ett spelmissbruk, men oftast får man lite tid över till att reflektera över sitt spelande och har därmed lättare att kunna sluta spela när det går överstyr.

Allmänt om spelmissbruk

Spelmissbruk är när man är psykologiskt eller socialt beroende av att spela om pengar. Spelberoende styrs ofta av bristande impulskontroll som innebär att man inte kan avstå från att spela, trots att man inte har råd eller tid. Man spelar bort mer pengar än man har råd att spela bort och/eller försummar sin familj, sitt arbete eller andra åtaganden som man har. Det enda sättet att bota ett spelmissbruk är att sluta spela, först då kan man anse att spelmissbruket är över.

Hur vet man att man spelar för mycket

Symptom på att man har ett spelmissbruk är när man spelar för att försöka vinna tillbaka det man har förlorat, spelar för mer pengar än man har råd att förlora, när man lånar eller förskingrar pengar för att kunna spela, när man inte klarar av att betala sina räkningar eller andra åtaganden och när spelandet leder till att man får problem att sköta sitt arbete eller när familjen blir lidande av att man inte är tillgänglig.

Oftast så märker inte en ens omgivning att man har ett spelmissbruk från början men med tiden så kommer alla tecken att bli påtagliga för ens närmaste och det är då som pressen kommer och man själv oftast börjar förneka att man har ett spelmissbruk.

Få hjälp med sitt spelmissbruk

För att kunna få hjälp med sitt spelmissbruk så måste man först erkänna för sig själv och andra att man har ett spelmissbruk. Oftast är de närmaste förstående och kan stötta och kanske även hjälpa till med att hantera de skulder och problem som man har fått och inte kan eller orkar ta hand om själv.

Det finns också ett flertal föreningar som man kan vända sig till för att träffa likasinnade och där få hjälp, genom samtal och terapi att bli av med sitt spelmissbruk. Det finns bara ett sätt att bli fri från sitt spelmissbruk och det är att helt sluta spela. För att kunna göra det behöver man hjälp, för det är något som man nästan aldrig klarar av att genomföra på egen hand.