Spelinspektionen lanserar kampanj om konsekvenser vid spel

Myndigheten Spelinspektionen jobbar aktivt med att se till så att spelmarknaden i Sverige är säker och att aktörerna bedriver sina verksamheter på ett lagligt och tillförlitligt vis. Nu vill de nå ut till unga vuxna med en informationskampanj som ska belysa riskerna med spel om pengar som kommer att synas i olika digitala kanaler från och med den 3 juni. I kampanjen som har tagits fram i samarbete med Folkhälsomyndigheten och Kronofogden ska personer mellan 18-25 år få information om vilka konsekvenser spel om pengar kan få och hur man ska göra för att hålla spelandet på en rimlig och sund nivå.

Den svenska spellicensen är framtaget av Spelinspektionen och kom i samband med att den svenska spellagen trädde i kraft. Vi på Spelsidor.se rekommenderar alltid att enbart spela hos spelbolag med svensk spellicens.


Kampanjen “Med din framtid som insats” fokuserar på osunt spelande

Den statliga förvaltningsmyndigheten Lotteriinspektionen bytte namn till Spelinspektionen efter att den svenska spellagen trädde i kraft den 1 januari 2019. De har flera viktiga uppgifter som exempelvis att bevilja och utfärda som vill erbjuda sina tjänster på den svenska marknaden och se till så att dessa följer de lagar och regler som gäller för spel i Sverige. De jobbar även för att ge svenska spelare ett bättre konsumentskydd och göra vad de kan för att minimera risker för spelproblematik. 

Nu har Spelinspektionen lanserat en ny kampanj som ska rikta sig yngre vuxna i åldrarna 18-25 år med målet att informera om konsekvenserna kring osunt spelande. Kampanjen heter “Med din framtid som insats” och lanserades den 3 juni i samarbete med Kronofogden och Folkhälsomyndigheten. Kampanjen kommer att synas i olika digitala kanaler och de hoppas på att detta ska kunna minska spelproblem bland de yngre.

“Spelinspektionen rapporterar att 31 000 svenskar i åldersgruppen 18 till 25 år har skulder hos Kronofogden”

De har dessutom skapat en ny sida på Spelinspektionens webbplats där det finns information och statistik som belyser dessa faror och problem. Här går det bland annat att läsa att det finns cirka 31 000 personer inom åldrarna 18-25 som har skulder hos Kronofogden och det totala skuldbeloppet under fjolåret låg på drygt 18 miljarder kronor. Det är unga kvinnors kreditskulder som ökar mest medan allt fler unga män hamnar hos Kronofogden. 

Sajten informerar också om hur man kan begränsa sitt spelande med hjälp av spelgränser för att undvika att hamna i ekonomisk knipa och de drar upp olika exempel på tecken som kan indikera att man har spelproblem. Skulle det vara så att man misstänker eller konstaterat att man har tappat kontrollen över spelandet så förklarar Spelinspektionen i detalj hur man gör för att ta tag i detta och få hjälp på bästa möjliga sätt. Om du eller någon du känner har spelproblem så finns det hjälp att få via organisationer som spelberoende.se, spelberoendegruppen.com och stödlinjen.se. Det går också att enkelt stänga av sig från allt spel i Sverige via spelpaus.se.


Matilda Hedenström

Innehållsansvarig på Spelsidor.se

Matilda Hedenström

Matilda har ansvarat för innehållet på spelsidor.se sedan 2019 och ser till att alla artiklar är uppdaterade med den senaste infon och bonusarna. Hon har en bakgrund inom Casino- och Bettingbranschen hos spelbolag och hon har även tidigare jobbat som frilansande skribent.