Fotbolls EM 2024 – Inför slutspelet

Nu har vi tagit oss igenom hela gruppspelet i EM 2024 och det har varit en storartad turnering så långt som har bjudit på det mesta. Vi har fått bevittna flera läckra mål, skrällar, drömmar som har krossats i slutsekunderna och total eufori bland spelare och fans. Efter att 36 matcher har spelats så finns det endast 16 nationer kvar som har chans att spela final i Berlin den 14 juli. Bland slutspelslagen hittar vi givna nationer som bland annat Tyskland, Frankrike, England och Portugal, men vi har också fått se några historiska överraskningar som Georgien och Slovenien som också lyckats ta sig vidare.


Dags för slutspel i Fotbolls EM 2024

Det är fotbollsfest i Europa och blickar från hela världen har riktats mot Tyskland som är värdnation för EM 2024. Vi har nu spelat klart hela gruppspelet och fått med oss många minnesvärda ögonblick så långt. Några lag har spelat enligt förväntan, några har underpresterat och andra har stått för sensationella överraskningar. 

Några minnesvärda händelser så långt i turneringen är Italien som slog ut Kroatien efter att Mattia Zaccagni gjort mål i matchens slutsekunder, EM-debutanterna Georgien som besegrade Portugal med 2-0 och tog sig till slutspel och Marcel Sabitzer som säkrade gruppsegern för Österrike framför Frankrike, Nederländerna och Polen. Vi har även fått se riktiga drömmål från spelare som Arda Güler, Xherdan Shaqiri och Nicolae Stanciu för att nämna några.

“Christian Eriksen är tillbaka i fotbolls-EM efter skräckskadan mot Finland i 2021 och gjorde mål efter endast 17 minuters spel”

Andra ögonblick värda att nämna är att Christian Eriksen var tillbaka efter den hemska olyckan mot Finland i EM 2020 där hans hjärta stannade i flera minuter. Dansken behövde endast spela 17 minuter i detta europamästerskap innan han hittade nätmaskorna mot Slovenien. Det har också varit en hel del planstormare och en av de som uppmärksammats extra är 10-årige Berat som lurade sin pappa och lyckades få en selfie med Cristiano Ronaldo.

Nu har vi fått bevittna 36 spännande bataljer och vi vet äntligen vilka som har tagit sig till slutspel. De flesta av de förväntade nationerna kommer att spela vidare bland de 16 bästa, men att Kroatien och Ukraina fick tacka för sig redan i gruppspelet var inte helt väntat. Det var nog inte heller många som trodde att Georgien och Slovenien skulle ta en plats i slutspelet och det blir väldigt intressant att se om någon av dem lyckas ta sig ännu längre.

“England är fortfarande favoriter att vinna EM med ett odds på cirka 4.50 följt av Spanien på 5.50 och Frankrike på 6.50”

England hade flyt och hamnade på den “sämre” sidan av slutspelsträdet vilket gör att de fortfarande är odds favoriter att vinna fotbolls EM 2024. Spanien har petat ned Frankrike på en tredjeplats och därefter kommer Tyskland och Portugal. En spelmarknad som kan bli väldigt intressant är turneringens bäste målskytt då det endast är Georges Mikautadze från Georgien som har gjort tre mål så långt. 

Trots att Harry Kane och Kylian Mbappé bara har hittat nätet en gång vardera så toppar de listorna med ett odds på cirka 7-8 gånger pengarna. En spelare att hålla ett öga på är Niclas Füllkrug som blivit inbytt med 15-30 minuter kvar av varje match. Trots att han fått mindre speltid än de flesta är han en av sex spelare som gjort två eller fler mål i turneringen och han har i skrivande stund ett odds på runt 15 gånger pengarna.

Åttondelsfinaler EM 2024: 

DATUMMATCHTIDSPELPLATSTV-KANAL
Lör 29 juniSchweiz vs Italien18:00BerlinSVT2
Lör 29 juniTyskland vs Danmark21:00DortmundTV4
Sön 30 juniEngland vs Slovakien18:00GelsenkirchenSVT2
Sön 30 juniSpanien vs Georgien21:00KölnTV4
Mån 1 juliFrankrike vs Belgien18:00DüsseldorfTV4
Mån 1 juliPortugal vs Slovenien21:00FrankfurtTV4
Tis 2 juliRumänien vs Nederländerna18:00MünchenSVT2
Tis 2 juliÖsterrike vs Turkiet21:00LeipzigSVT1

Matilda Hedenström

Innehållsansvarig på Spelsidor.se

Matilda Hedenström

Matilda har ansvarat för innehållet på spelsidor.se sedan 2019 och ser till att alla artiklar är uppdaterade med den senaste infon och bonusarna. Hon har en bakgrund inom Casino- och Bettingbranschen hos spelbolag och hon har även tidigare jobbat som frilansande skribent.