Regeringen vill att spelskatten höjs i 2024

Regeringen har lagt fram flera förslag gällande skattejusteringar i sin nya budgetproposition för 2024 som offentliggjordes den 15 september. En av dessa förslag kan komma att påverka spelmarknaden i Sverige då regeringen önskar att höja spelskatten med hela fyra procentenheter. 

Detta är något som har fått starka reaktioner från flera håll och framförallt från Gustaf Hoffstedt som är generalsekreterare för BOS (Branschföreningen för Onlinespel). Han menar att regeringen inte har någon förståelse för det utsatta läge som den svenska spelmarknaden redan befinner sig i och anser samtidigt att detta är ett förslag som de bör överväga att dra tillbaka.

Förslaget kan ge 540 miljoner årligen till statskassan

Den 14 juni 2018 gick förslaget igenom att den svenska spelmarknaden skulle regleras och från och med den 1 januari 2019 behöver spelbolag godkänd licens från Spelinspektionen för att lagligt bedriva sin verksamhet i Sverige. Detta medförde att samtliga vinster för spelarna blir helt skattefria, medan spelbolagen själva är skyldiga att betala 18% skatt på alla nettovinster.

I budgetpropositionen för 2024 som nyligen har släppts så vill den sittande regeringen bland annat avskaffa skatt på plastbärkassar samt sänka skatten på bensin, diesel och snus. För att balansera upp detta så vill de höja skatten på exempelvis cigaretter och röktobak samt öka spelskatten från 18 till hela 22 procent från och med den 1 juni 2024. Enligt regeringen så ska inte detta ha en allt för stor inverkan på spelföretagen och lägger till att det beräknas ge ett tillskott på 270 miljoner kronor det första halvåret och därefter ytterligare 540 miljoner kronor årligen.

Branschföreningen för Onlinespel (BOS) samarbetar med flera stora spelbolag som Bet365, LeoVegas, Betsson och William Hill. Deras generalsekreterare Gustaf Hoffstedt menar i ett pressmeddelande att regeringens förslag är bisarrt:

“Beskedet från regeringen är en djup besvikelse, framför allt för att det vittnar om att regeringen inte förstår eller har tagit till sig vad det är för marknad den är satt att styra. Än mindre har regeringen förstått i vilket utsatt läge den marknaden befinner sig i.”

Även Maria Croon, VD för Svensk Travsport, har sina åsikter om förslaget: 

”Det är för tidigt att säga men träder det här i kraft så är det ju inte bra på sikt för travsporten och hästnäringen i stort”

Trots att regeringen menar att detta inte ska ha för stor påverkan på den svenska spelbranschen så är det tydligt att många aktörer inte delar denna åsikt. Det återstår att se om Riksdagen godkänner detta förslag och hur hårt det i så fall kommer att drabba den svenska spelmarknaden. Hela budgetpropositionen kan läsas här och förslaget om höjd spelskatt finns på sidan 289 i kapitel 12.20.

Matilda Hedenström

Innehållsansvarig på Spelsidor.se

Matilda Hedenström

Matilda har ansvarat för innehållet på spelsidor.se sedan 2019 och ser till att alla artiklar är uppdaterade med den senaste infon och bonusarna. Hon har en bakgrund inom Casino- och Bettingbranschen hos spelbolag och hon har även tidigare jobbat som frilansande skribent.